25 juni 2024

123 Living Blog

De Lifestyle Blog

EPC keuring aanvragen

Aanvragen van een EPC keuring voor soepele woningtransacties

Wanneer je overweegt je woning te verkopen of verhuren in België, is het hebben van een actueel Energieprestatiecertificaat (EPC) essentieel. Dit document reflecteert de energiezuinigheid van een pand en is verplicht gesteld door de wet. Het verschaft aanstaande kopers of huurders inzicht in de energie-efficiëntie van de woning. Om de transparantie omtrent de energieprestaties van je huis te waarborgen, is EPC keuring aanvragen een noodzakelijke en centrale stap in het verkoop- of verhuurproces.

Betekenis en impact van een EPC keuring op je eigendom 

Het resultaat van een EPC keuring is een gedetailleerde scorecards die via een kleurenschema de energiekwaliteit van je woning toelicht: groene labels impliceren een uitstekende energiezuinigheid, terwijl rode labels op significante energieverliezen wijzen. Een gecertificeerd expert neemt verschillende elementen onder de loep, waaronder de isolatiekwaliteit van vloeren, muren, de staat van het dak, type beglazing, de aanwezigheid en de conditie van de verwarmingsinstallatie. Ook worden eventuele aanvullende elementen zoals zonnepanelen of een warmtepomp die bijdragen aan een verbeterde energieprestatie beoordeeld.

EPC keuring aanvragen

Je weg vinden naar een EPC-certificatie

Het verkrijgen van een EPC begint met het selecteren van een bevoegde energiedeskundige die een fysieke inspectie van je pand zal uitvoeren. Deze expert evalueert de diverse componenten van je woning zorgvuldig. Het is hierbij van belang dat je toegang hebt tot bouwtekeningen of documentatie omtrent recente verbouwingen, om de exactheid van de uitkomsten te bevorderen. Na deze grondige inspectie verwerkt de energiedeskundige alle informatie die leidt tot de uitgifte van je EPC. Dit certificaat stelt je in staat je woning vol vertrouwen in de vastgoedmarkt te positioneren. Het tijdig regelen van een EPC keuring kan eventuele hindernissen voorkomen en je een streepje voor geven op de huisvestingsmarkt. Het belang van een EPC wordt alsmaar evidenter, aangezien de energiezuinigheid van een woning een centraal punt van overweging is geworden voor zowel kopers als huurders bij het maken van hun keuze.