23 juli 2024

123 Living Blog

De Lifestyle Blog

Elk jaar de schouwveger over de vloer

Wanneer je een schoorsteen hebt is het van groot belang om elke een of twee jaar een schouwveger naar je schoorsteen te laten kijken. Een schone en goed functionerende schoorsteen is namelijk van groot belang voor een veilig en goed onderhouden huis. Misschien dat je er zelf niet meteen aan denkt, maar het bijhouden van je schoorsteen is cruciaal.

De gevaren van een schoorsteen

Een schoorsteen is een prachtig ornament voor in je huis. Bovendien is het heerlijk om bij koud weer de openhaard even aan te kunnen steken om lekker warm voor het vuur te kunnen zitten. Het geeft een warme en huiselijke sfeer aan je woonkamer. Echter is het van groot belang je schoorsteen goed bij te houden. Hiervoor is de schouwveger. De schouwvegers van Schouwonderhoud zorgen ervoor dat je schoorsteen schoon en heel blijft. Wanneer dit niet het geval is, is er kans op brand. Door het roet en teer dat vast is gaan kleven in de schacht, kan de hete lucht vlam vatten en overslaan naar de woning. Daarnaast kan verstopping ervoor zorgen dat rook niet naar buiten gaat, maar terug de woning in trekt. Ook kan door problemen met de filtering sprake zijn van koolstofmonoxide, een reukloos, dodelijk gas.

Wat de schouwveger doet

Afhankelijk van het type schoorsteen (brandstof, stookolie of gas) dient je schoorsteen om de één of twee jaar nagekeken te worden. Hij wordt dan gereinigd, zodat er niet teveel teer en roet op kan hopen. Daarnaast worden obstakels zoals takjes, blaadjes en vogelnesten verwijderd. Zo kan de lucht goed door de schacht lopen en is de kans op brand of giftige gassen nihil. Daarnaast kan de schouwveger bij een dergelijke check controleren of er nog verbeteringen dienen te worden aangebracht. Er kan bijvoorbeeld een rooster, regenkap, trekregelaar of roetschuif geplaatst worden. Schouwonderhoud kan hierover uitstekend advies geven. Als er schade is, zal de schouwveger ook een plan opzetten om deze schade te repareren. Het goed onderhouden voorkomt dat de schade zo erg is, dat er een complete nieuwe schoorsteen dient te worden geplaatst.