25 juni 2024

123 Living Blog

De Lifestyle Blog

deurknopje

5 tips voor de inrichting van de kinderkamer 

1 Bedenk wat je wilt 

Als eerste is het goed om na te denken wat je wilt en hoe je het wilt. In de meeste gevallen krijgt een jongetje namelijk een andere kamer dan een meisje of misschien wil je het wel neutraal houden. Veel mensen kiezen ervoor om een speelhoekje in de woonkamer in te richten maar dit kan ook prima in de kinderkamer. Sommige peuters kunnen het best prettig vinden om lekker rustig te spelen. Als je een wat kleinere kamer hebt kun je misschien wel kiezen voor een hoogslaper met daaronder een bureau. Met een baby kun je daar nog niks mee maar een wat ouder kind kan daar prima tien jaar mee doen. 

2 Maak een plattegrond 

Het is zeker goed om van te voren even een plattegrond te maken zodat je voor jezelf een beetje scherp hebt hoe je het wilt en hoe het gaat worden. Naast dat je natuurlijk een kinderkamer wilt die nu mooi is moet je er ook rekening mee houden dan kinderen snel groter worden. Er is misschien nu wel genoeg ruimte voor het bed en het bureautje maar dat kan over drie jaar heel anders zijn als het kind een ander bed nodig heeft. Het is dus slim om nu alvast rekening te houden met de ruimte die je straks nodig gaat hebben.  

3 Zorg ervoor dat het veilig is 

Jonge kinderen zijn nog enorm nieuwsgierig en proberen alles vast te pakken wat maar binnen handbereik ligt. Het is daarom goed om daar een aantal voorzorgsmaatregelen tegen te nemen. Hieronder geef ik er een paar. 

  • Dek de stopcontacten af met een afdekplaatje. 
  • Stop geen gevaarlijke spullen in kastjes die makkelijk te openen zijn. Beperk het tot knuffels, veilig speelgoed en misschien boekjes. 
  • Beveilig het raam zodat het niet te ver open kan. 
  • Zorg met een deurbuffer dat de deur niet zomaar dicht kan vallen. 
  • Zet bij de trap een kinderhekje. 

4 Zorg voor genoeg opbergruimte 

Kinderen verzamelen over de jaren veel speelgoed, boekjes en knuffels. Voor je weet heb je geen ruimte meer om het allemaal kwijt te kunnen. Daarom is het goed om daar van te voren rekening mee te houden door genoeg opbergruimte te nemen. Die kunnen er ook best leuk uit zien, het is niet zo dat een deurknopje en een kastje altijd saai moeten zijn. Je kunt het kastje en de deurknopjes kinderkamer best een leuk kleurtje of thema geven, alleen maar gezellig!  

5 Maak het gezellig 

Een kinderkamer moet vooral een gezellige fijne plek zijn waar een kind zich thuis kan voelen, maak het dus gezellig. Verf de muren in een leuk kleurtje, leg een leuk vloerkleed op de grond, maak een gezellig speelhoekje en hang leuke decoraties aan de muur. Dan krijgt de kamer een veel fijnere uitstraling en voelt het kind zich gegarandeerd thuis.