22 juni 2024

123 Living Blog

De Lifestyle Blog

Een nieuwe schoorsteen of schoorsteen renovatie?

Vroeg of laat krijg je ermee te maken, een schoorsteen die toe is aan vervanging. Vooral wanneer je een wat ouder huis hebt gekocht en je graag gebruik wilt maken van de kachel, dan doe je er goed aan om eerst grondig te laten inspecteren of alles nog wel veilig is. Een gemiddelde schoorsteen heeft namelijk een levensduur van een jaar of 30-40 mits ook goed onderhouden. Bij goed onderhoud bedoelen we niet dat er wekelijks naar wordt gekeken, maar één keer per jaar een grondige onderhoudsbeurt door een bedrijf is wel van belang. Omdat de keuze voor een nieuwe schoorsteen of een schoorsteen renovatie best lastig kan zijn, hebben we hieronder enkele zaken voor je op een rijtje gezet. Onder andere worden hier de verschillen in besproken en ook tevens de voordelen van beide.

Schoorsteen renovatie

Soms is het zo, dat in principe iets aan vervanging toe is, maar met wat opknapwerk nog zeker wel een aantal jaren meekan. Dit geldt dus ook voor je schoorsteen. Een nieuwe schoorsteen kan immers nog wel eens een flink prijskaartje hebben. Helemaal wanneer je deze graag in een bepaalde stijl wilt hebben, is het goed om eens te onderzoeken in hoeverre een schoorsteen renovatie tot de mogelijkheden behoort. Wanneer dit namelijk betekent dat je nog een paar jaar vooruit kunt, geeft dit je de tijd om te sparen voor een nieuwe schoorsteen of te kiezen voor een compleet andere oplossing. Misschien wil je de kachel wel helemaal niet meer gebruiken, dan is een schoorsteen renovatie natuurlijk helemaal niet meer aan de orde.

Een nieuwe schoorsteen

Behoort een schoorsteen renovatie niet meer tot de mogelijkheden omdat je schoorsteen simpelweg in een te slechte staan is, dan zit er niets anders op om te kiezen voor een nieuwe schoorsteen. Vooral wanneer je de kachel veelvuldig gebruikt, is het belangrijk dat dit goed is geregeld. Je zit er namelijk niet op te wachten dat de rook niet goed kan worden afgevoerd, waardoor je huis blauw staat van de rook. Een nieuwe schoorsteen kan op twee manieren worden geplaatst. De eerste is een reguliere schoorsteen en de tweede optie is een prefab schoorsteen. Het grote voordeel wat je hebt bij het laten plaatsen van een prefab schoorsteen, is dat hij kant-en-klaar is. Het plaatsen is dus relatief snel gebeurt. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat de keuze qua uitstraling een stuk beperkter is. Er dient namelijk gebruik te worden gemaakt van zogeheten steen strips. 

Welke keuze is het best?

Uiteindelijk bepaal je natuurlijk helemaal zelf welke keuze voor jou het beste blijkt te zijn. Wel is het goed om een goede afweging te maken van de kosten voor zowel het renoveren van je schoorsteen, als vervangen ervan. Het kan namelijk verstandiger zijn om direct te kiezen voor het vervangen, dan dat jij je schoorsteen laat renoveren.